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QuickStats: 음료류 및 주류 섭취 현황, 2007-2016
  • 작성일2018-10-25
  • 최종수정일2021-04-15
  • 담당부서건강영양조사과
  • 연락처043-719-7460
음료류 및 주류 섭취 현황, 2007-2016

Trends in intake of nonalcoholic and alcoholic beverage among Korean, 2007-2016


[정의] 음료류(또는 주류)의 1일 에너지 섭취량 : 음료류(또는 주류)로부터 섭취한 에너지 섭취량의 1인, 1일당 평균 값

음료류와 주류는 단백질, 무기질, 비타민 등 주요 영양소의 함량은 낮은 반면 에너지 공급량은 높아 섭취를 줄이도록 권고하고 있으나, 지난 9년 동안 남녀 모두 음료류와 주류로부터의 에너지 섭취량은 모두 증가하였으며 특히 음료류는 1.7∼1.8배 수준으로 증가함(자세한 결과는 「2016 국민건강통계」참조)

Because the density of essential nutrients including protein, mineral, and vitamins, compared to energy of beverage is lower than other food groups, many food guides have recommended decreasing the consumption of nonalcoholic and alcoholic beverage. During 2007-2016, energy intakes of nonalcoholic and alcoholic beverage increased in both men and women (Figure A).

Figure A.

Source: Korea Health Statistics 2016: Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES Ⅶ-1), http://knhanes.kdca.go.kr/
Reported by: Division of Health and Nutrition Survey, Korea Centers for Disease Control and Prevention
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